Koncerter 2008

KONCERTER 2008


3. februar  2008


ANDREAS BRANTELID – cello

BENGT FORSBERG – klaver


Det er noget af et scoop at det er lykkedes musikforeningen at engagere den unge cellist Andreas Brantelid. Han er en cellist helt ud over det sædvanlige, og betragtes som et af Danmarks største strygertalenter nogensinde. I maj 2006 blev han den første skandinaviske musiker, der vandt førstepræmie ved den meget prestigefyldte talentkonkurrence Eurovision Grand Prix for Young Musicians i Wien foran et publikum på 45.000 mennesker og 25 millioner TV-seere rundt om i Europa.


Andreas Brantelids musikalske udvikling er imponerende. Som 3-årig fik han sin første cello, som 6-årig besluttede han sig for at gå musikvejen, og allerede som 12-13 årig begyndte han at vinde den ene talentkonkurrence efter den anden. På dette sted er der ikke plads til at opregne alle de priser, legater og hædersbevisninger der er blevet ham til del – men nævnes skal det da, at han i 2005 suverænt løb med sejren ved Den Danske Strygerkonkurrence som den yngste af samtlige 23 deltagere (han er født i 1987!) – og Danmarks Radio har valgt ham til årets radiokunstner i 2007.


I 2002 indledte han et samarbejde med den svenske pianist Bengt Forsberg, der er en af Sveriges mest benyttede akkompagnatører og kammermusikere. Sammen vil de her på Fuglsang spille sonater af Beethoven, Debussy og Cesar Franck (den store violinsonate, her i en udgave for cello og klaver).


Vi kan vente os en stor oplevelse!


Program:

Franz Schubert – Sonata in A minor, D. 821, “Arpeggione”

Claude Debussy – Cello Sonata

Leoš Janáek – Fairy Tales (Pohádka) for cello and piano

César Franck – Sonata in A Major


Entre: 110 kr (medlemmer 60 kr, unge under 25 gratis)




2. marts 2008

SCHUBERTS WINTERREISE


Stig Fogh Andersen – tenor

Jesper Mark Pedersen – klaver


1827 – Franz Schubert har bare ét år tilbage at leve i. Han siger til sine venner: Jeg skriver på nogle sange som vil ryste Jer. Kort tid efter synger og spiller han dem for disse venner – men i første omgang synes de ikke rigtig om dem, det er simpelthen for stærkt. Netop: for rystende. Men det varer ikke længe før de erkender, at de her står over for et mesterværk.


1827 – den unge digter Wilhelm Müller dør. Måske er han ikke nogen rigtig stor digter, men han huskes fordi Schubert forgylder hans digte med sin musik. 20 af dem bliver til Die schöne Müllerin – 24 til Winterreise. De sidste er de mest gennemarbejdede af alle Schuberts lieder – han filer og filer på dem indtil han kun har få måneder tilbage af sit korte liv, og det slider ham næsten op.


I Winterreise er der ikke tale om ”sange med klaverledsagelse” – Winterreise er musik for to ligeværdige partnere, klaverstemmen følger teksten og underbygger stemningen på en aldrig tidligere hørt måde. Jo – disse sange er virkelig rystende, en utrolig udfordring såvel for sangeren som for pianisten.


Det må navnlig være noget af en udfordring for Stig Fogh Andersen at synge disse sange – hen er jo operasanger, kendt for de store roller i operaer som Peter Grimes, Lohengrin, Tannhäuser, Otello, og ikke mindst Wagners uhyre krævende Niebelungens Ring. Men –Wintereise er IKKE opera! Der venter os en sjælsrystende indre opdagelsesrejse, dramatisk og hudløst fortolket af den store sanger – i tæt samarbejde med pianisten Jesper Mark Pedersen, et samarbejde der har varet i mere end tredve år.


Læs mere om Stig Fogh Andersen


Entre: 110 kr (medlemmer 60 kr, unge under 25 gratis)

6. april 2008


TEMADAG OM ORIENTEN:

Kl. 13:

Foredrag ved musiketnologen EVA FOCK


Kl 15:

Temakoncert

med Storstrøms Kammerensemble


Det kan være sundt at tage nogle afstikkere fra den klassiske, vesteuropæiske musik. For lige at se sig omkring, holde sig åben og lære nyt.

Storstrøms Kammerensemble har valgt Orienten som tema for de kommende års udforskning af alternativt repertoire. Det er ensemblets kunstneriske rådgiver Staffan Storm, der sammensætter programmer under temaet. Han henter musik fra de orientalske lande, finder vesteuropæisk klassisk musik med orientalsk inspiration, udarbejder programmer for børn, med solister og meget mere…

Ved denne koncert vil der være musik af især israelske komponister og dertil vokalmusik med orientalsk inspiration: To solister fra Det kgl. danske Musikkonservatorium medvirker:

Stine Schuldt synger Ravels Shéhérazade-sange.

Persiske Sange af den svenske komponist Gunnar de Frumerie og udvalgteHafiz-sange af Szymanovsky bliver sunget af Ingeborg Børch.

Koncerten indeholder også et splinternyt arrangement, nemlig en suite af musik fraCarl Nielsens Alladin – arrangeret for kammerensemblets besætning af komponisten Erik Højsgaard.



Læs mere om Storstrøms Kammerensemble


Entre: 110 kr (medlemmer 60 kr, unge under 25 gratis)


 

4. maj 2008


PROGRAMÆNDRING

Da det programsatte ensemble Baroque Fever har fået forfald er programmet for denne koncert ændret til flg:


Fløjtemusik af Bach


Ulla Millmann – fløjte

Søren Johannsen – cembalo

Kjeld Steffensen – cello


Ulla Millmann er sammen med sine musikerkolleger ved at indspille samtlige Bachs sonater for fløjtetrio. Dette omfattende projekt bliver der mulighed for at høre smagsprøver på ved denne koncert.


Ulla Millmann er født i Danmark i 1972. Hun modtog sin Bachelorgrad i musik fra North Caroline School of the Arts i 1992. Allerede i skoleårene blev Ulla Miilmann udtaget som repræsentant for Danmark i EBU´s koncert for unge solister.

Ulla Miilmann er prisvinder i flere konkurrencer, blandt andet i den internationale anerkendte fløjtekonkurrence ”Flute-Talk” i Chicago.

Ulla Miilmann er ofte valgt til æres- og prisbelønnede uddelinger. Jakob Gades æreslegat og Musikanmelderringens Kunstnerpris er blot et par eksempler.

I 1994, i en ung alder af 22, blev hun den første kvindelige soloblæser i DR Radiosymfoniorkestret. Siden da har hun optrådt som solist med landets førende orkestre samt turneret i Asien.

Hun har arbejdet som kammermusiker i Skandinavien med anerkendte musikere og ensembler som Radiosymfoniorkestrets blæserkvintet, pianist Katrine Gislinge, Cembalist Lars Ulrich Mortensen og violinist Gidon Kremer.

Som den første danske solist nogensinde modtog Ulla Miilmann i februar 2006 en US Grammy nominering i kategorien ”Bedste solistiske præstation med orkester” for indspilningen af Ole Schmidts Fløjtekoncert på Dacapo Records.


Kjeld Lybecker Steffensen tog i 1997 diplomeksamen fra Det kgl. danske Musikkonservatorium. Derefter studerede han opførelsespraksis og barokcello hos David Watkin i London. Gennem flere år har han nu virket som freelance-barokcellist i ensembler som Concerto Copenhagen og Den jyske Sinfonietta.


PROGRAM

J. S. Bach: Sonata in B minor BWV 1030

Joh. Christoph Fr. Bach: Sonate i A-dur

J. S. Bach: Sonata in A Major for fløjte og cembalo BWV 1032

J. S. Bach: Sonata in E Major for fløjte, cembalo og continuo BWV 1035


Læs mere om Ulla Millamnn


I forbindelse med denne koncert afholder Fuglsang Musikforening ordinær generalforsamling kl 13.

Alle medlemmer opfordres til at give møde


 

1. juni 2008

PROGRAMÆNDRING


På grund af midlertidig afvandring fra Jesper Holms kor har den annoncerede koncert måttet udskydes. I stedet præsenterer vi flg:


RENAISSANCENS PRAGT

Musica Ficta

Dirigent: Bo Holten


Musica Ficta er et professionelt vokalensemble, dannet i foråret 1996 af komponisten og dirigenten Bo Holten. Her har han realiseret sin vision om et fleksibelt og projektorienteret ensemble, hvor den virtuose ensemblesang i alle dets afskygninger står i centrum.

Musica Ficta favner et meget bredt repertoire. Ensemblets primære speciale er dog musikken fra middelalder og renaissance, den tid hvor komponisterne skrev sine store værker ikke for symfoniorkestre, men for den menneskelige stemme. Ensemblets kunstneriske leder Bo Holten hører på dette felt, som dirigent og specialist, til verdens førende. Musica Ficta betragter endvidere arbejdet med den danske sangskat som en vigtig del af sit virke. Cd’erne med danske sange har gjort Musica Ficta til Danmarks mest sælgende klassiske ensemble


Bo Holten (f.1948) er en af Danmarks mest fremtrædende musikpersonligheder, og som om kordirigent hører han til i den absolutte verdensklasse.

Med 16 år som fast gæstedirigent for BBC Singers bag sig, er han er lige blevet udnævnt til chefdirigent for det Flamske Radiokor i Bruxelles.

Derudover er han flittig gæstedirigent for professionelle kor over hele Europa. I Danmark var Bo Holten stifter og i 17 år kunstnerisk leder af vokalensemblet Ars Nova (1979-1996), og stiftede i 1996 sit nuværende ensemble Musica Ficta.

Han har komponeret ca 100 værker i alle genrer – operaer, symfonier, solokoncerter, korværker, musicals og filmmusik, og arbejder lige nu på en helaftensopera, ”Livlægens besøg” efter P.O. Enquists roman, til Operaen på Holmen. Derudover har Bo Holten været aktiv som anmelder, pædagog og formidler, og ikke mindst i de senere år en aktiv kritiker af den musikalske vane-modernisme.


Ved denne koncert tryller koret med den italienske renaissance-musik, når den er mest overdådig: De fleste af værkerne på programmet er for dobbelt- eller tredobbelt kor, og et enkelt for 6 solister.

Bo Holten introducerer værkerne og komponisterne.


Læs mere om Muscia Ficta


Entre: 110 kr (medlemmer 60 kr, unge under 25 gratis)

3. august 2008

PROGRAMÆNDRING


På grund af midlertidig afvandring fra Jesper Holms kor har den annoncerede koncert måttet udskydes. I stedet præsenterer vi flg:


RENAISSANCENS PRAGT

Musica Ficta

Dirigent: Bo Holten


Musica Ficta er et professionelt vokalensemble, dannet i foråret 1996 af komponisten og dirigenten Bo Holten. Her har han realiseret sin vision om et fleksibelt og projektorienteret ensemble, hvor den virtuose ensemblesang i alle dets afskygninger står i centrum.

Musica Ficta favner et meget bredt repertoire. Ensemblets primære speciale er dog musikken fra middelalder og renaissance, den tid hvor komponisterne skrev sine store værker ikke for symfoniorkestre, men for den menneskelige stemme. Ensemblets kunstneriske leder Bo Holten hører på dette felt, som dirigent og specialist, til verdens førende. Musica Ficta betragter endvidere arbejdet med den danske sangskat som en vigtig del af sit virke. Cd’erne med danske sange har gjort Musica Ficta til Danmarks mest sælgende klassiske ensemble


Bo Holten (f.1948) er en af Danmarks mest fremtrædende musikpersonligheder, og som om kordirigent hører han til i den absolutte verdensklasse.

Med 16 år som fast gæstedirigent for BBC Singers bag sig, er han er lige blevet udnævnt til chefdirigent for det Flamske Radiokor i Bruxelles.

Derudover er han flittig gæstedirigent for professionelle kor over hele Europa. I Danmark var Bo Holten stifter og i 17 år kunstnerisk leder af vokalensemblet Ars Nova (1979-1996), og stiftede i 1996 sit nuværende ensemble Musica Ficta.

Han har komponeret ca 100 værker i alle genrer – operaer, symfonier, solokoncerter, korværker, musicals og filmmusik, og arbejder lige nu på en helaftensopera, ”Livlægens besøg” efter P.O. Enquists roman, til Operaen på Holmen. Derudover har Bo Holten været aktiv som anmelder, pædagog og formidler, og ikke mindst i de senere år en aktiv kritiker af den musikalske vane-modernisme.


Ved denne koncert tryller koret med den italienske renaissance-musik, når den er mest overdådig: De fleste af værkerne på programmet er for dobbelt- eller tredobbelt kor, og et enkelt for 6 solister.

Bo Holten introducerer værkerne og komponisterne.


Læs mere om Muscia Ficta


Entre: 110 kr (medlemmer 60 kr, unge under 25 gratis)

7. september 2008


TRIO CON BRIO


Jens Elvekjær klaver

Soo-Jin Hong violin

Soo-Kyun Hong cello


Con brio kalder de sig. Vi kender udtrykket fra musikken, det betyder at det skal gå rask fra hånden – og hurtigt er det gået for denne trio, der for længst har markeret sig som et af vore førende ensembler. Måske DET førende. De tre musikere har modtaget de største priser, og det har åbnet dørene for dem overalt, ikke mindst i USA, hvor de har gennemført hele tre store koncert-tourneer. Blandt andet spillede de med succes i selveste Carnegie Hall.


Der er ikke plads her til at opremse alle de steder de har optrådt. Man kan måske nævne, at Jens Elvekjær og de to koreanske søstre har været solister med Danmarks Radios Symfoniorkester i Beethovens Tripelkoncert, og at de i Tivolis Koncertsal har spillet samtlige trioer af samme komponist. Og der er koncertsalene i München, Salzburg, Tokyo, Prades, Bonn, Trondheim – listen er lang, og den bliver længere og længere.


Ved koncerten lægger de ud med Haydns charmerende lille G-dur –trio, den med den berømte zigøjneragtige finale. Derefter spilles en trio af Mendelssohn – for en gangs skyld ikke den mest kendte d-mol-trio, men den anden som han senere skrev, trioen i c-mol. Og Trio con Brio slutter med endnu en romantisk sværvægter – Dvoraks trio i f-mol.


PROGRAM

Joesph Haydn: Trio i G-dur op 75 (zigeuner-trioen)

Felix Menddelssohn-Bartholdy: Trio i c-mol

Bedrich Smetana: Trio i g-mol


Der kan ikke forudbestilles billetter, men forsalget starter kl. 14 ved indgangen.

Entre: 110 kr. (medlemmer 60 kr., unge under 25 gratis)



5. oktober 2008

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLE

Jakob Westh – klaver

Søren Elbæk – violin

Piotr Zelazny– bratsch

Miranda Harding– cello

Eva Åberg – klarinet


Kammerensemblet har ved denne koncert valgt at fejre tre komponister der i år ville være fyldt hundrede år. Én dansker og to svenskere – Herman D. Koppel, Lars-Erik Larsson og Gunnar de Frumerie.


Koppel er repræsenteret med hele to værker: en klaverkvartet – altså musik for klaver og tre strygere – og med en trio for klarinet, klaver og cello. Af Lars Erik Larsson hører vi en sonatine for cello og klaver og tre stykker for klarinet og klaver – og programmet slutter med endnu en klaverkvartet, denne gang af Gunnar de Frumerie.


Herman D.Koppel behøver måske ikke den helt store omtale her – han var en af giganterne i dansk musikliv, både som pianist og komponist. De to svenskere dyrkede det man kalder neo-klassicisme – de kom ligesom Koppel frem i tredverne og repræsenterede den generation der for alvor gjorde op med romantikken. Nu skulle musikken være enkel og klar – og helst også musikantisk.


De dansk/svenske bånd er stærke hos Storstrøms Kammerensemble, der i disse år har to svenske kunstneriske rådgivere, nemlig Staffan Storm og Helen Jahren. Og det kommer jo tydeligt frem i dette program, der altså sætter fokus på året 1908.


Der kan ikke forudbestilles billetter, men forsalget starter kl. 14 ved indgangen.

Entre 110 kr (60 kr for medlemmer, unge under 25 gratis)


2. november 2008



KRISTOFFER HYLDIG – klaver


Kristoffer Hyldig er ikke noget stort og kendt navn – endnu. Han studerer stadig på Det kongelige danske Musikkonservatorium, hvor han går i solistklassen som elev af den svenske pianist Niklas Sivelöv. Men vi har her i foreningen fået lyst til at præsentere en ung klaverspiller der er på vej frem.


For det er Kristoffer Hyldig – han har allerede været solist med orkester flere gange – blandt andet har han spillet Gershwins Rhapsody in Blue i Tivolis koncertsal, og han har medvirket i Messiaens Oiseaux exotiques. Han har vundet adskillige priser, f.eks. førsteprisen i konservatoriets Mozart-konkurrence – og ikke mindst har han i 2007 modtaget Jakob Gades legat.


Det er komponisten Olivier Messiaen der først og fremmest interesserer Hyldig. Han har indstuderet den vældige suite Vingt regards sur l’Enfant Jesus som han skal fremføre i år i sin helhed – den varer næsten to timer! Ved koncerten denne søndag må vi dog ”nøjes” med et uddrag af disse umådeligt spændende klaverstykker, for der skal også være plads til andet end Messiaen.


Vi glæder os til at høre dette nye talent – og da det som bekendt er godt at have forkundskaber, har vi bedt forfatteren Jørgen I. Jensen om at holde et foredrag om Messiaens værker og religiøse tankeverden. Med sin baggrund i teologien har Jørgen I. Jensen alle forudsætninger for at kunne dette.

Foredraget afholdes klokken 13.


PROGRAM

W.A.Mozart: Sonate i B-dur KV 333

Edvard Grieg: 6 lyriske stykker

Olivier Messiaen: Vingt regards sur l’Enfant Jesus (uddrag)


Der kan ikke forudbestilles billetter, men forsalget starter kl. 12 ved indgangen.

Entre 110 kr (60 kr for medlemmer, unge under 25 gratis)