Koncerter 2011

KONCERTER 2011



6. februar  2011

DR VOKALENSEMBLET


Ensemblet er forholdsvis nyt – det debuterede i 2007. Men det er Danmarks mest professionelle kor, og vi glæder os til at de kommer her på Fuglsang. ”Ti mænd og otte kvinder som tilsyneladende kan alt” skrev pressen efter deres første koncert, og hvorfor skulle de heller ikke kunne det – de er alle fuldtidssangere, de bestiller ikke ret meget andet end at synge. Repertoiret spænder over det hele – fra den tidlige musik over romantikken til det helt nye.


Hvem sagde ”tilsyneladende” ?


Musik er liv og død, siger de selv. Musik er oplevelser der sætter sig i nervebanerne og får dem til at svinge. Det er den fascination der er udgangspunktet, og det er det tilhørerne skal mærke. ”Publikum skal tages ved kravebenet” er korets motto, og det handler for disse sangere om personligt engagement og knivskarp præcision.


Så nu véd vi hvad vi går ind til!



6. marts 2011

LUKAS GENIUSAS


Det er blevet en hel sport for foreningen at finde frem til unge musikere der endnu ikke er verdensberømte – men som bliver det. På denne søndag præsenterer vi et usædvanligt klavertalent – Lukas Geniusas.


Han er født i 1990 i Moskva som medlem af en familie, hvor alle er musikere med rødder i Litauen. Første solooptræden fandt sted i 1996 – han var altså bare seks år gammel! Siden er det gået slag i slag med koncerter i Moskva, St.Petersborg, Hamborg, Stockholm, Berlin, Paris osv. Osv. Siden 2004 har han fået støtte fra Rostropovich-fonden.


At han lægger vægt på det virtuose fremgår af programmet. Der er ikke mange der vover at stille op med 24 etuder af Chopin – de to samlinger på 12 hver som har plaget livet af utallige pianister siden de blev skrevet. Ordet etude har desværre fået en pædagogisk bismag, men der er i tidens løb skrevet mange af slagsen der udover at beskæftige sig med tekniske problemer også er stor musik. Og Chopins etuder – jo, det er den store musik. Og så sætter Lukas Geniusas trumf på med den store Liszt-sonate i h-mol, en prøvesten for alle pianister. Liszt forener her på mesterlig vis en traditionel sonate med en helt ny form, hvor de fire satser er skruet sammen til én.


Der bliver noget at gøre for den unge klaverspiller denne søndag eftermiddag. Men bare rolig – han har prøvet det før!


3. april 2011

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLE


Det er sikkert gået op for de fleste, at der skal bygges en bro fra Lolland til Tyskland. Men der går jo år før den ligger der. Det kan Kammerensemblet ikke rigtig vente på – de har besluttet at de allerede nu vil bygge bro til vor store nabo mod syd. En musikbro, ganske vist – de vil holde en koncert der forbinder dansk og tysk musik.


Det er oplagt her at satse på en komponist der oprindelig var tysker, men som gik hen og blev dansker, oven i købet så dansk som nogen – nemlig Kuhlau. At han som ung kom til København, ja det var egentlig Napoleons skyld – Kuhlau havde ikke spor lyst til at være soldat i hans mange krige, så han søgte nordpå, og dermed fik Danmark på én gang sin første rigtige klavervirtuos og en stor komponist. De fleste kender ham nok bedst fra hans musik til Elverhøj, men på hans tid var fløjtemusik i høj kurs herhjemme – og altså skrev han flittigt for fløjten. Det blev blandt andet til en række fløjtekvintetter hvoraf vi skal høre den i e-mol.


Der er musik af den lidt oversete tyske komponist Louis Spohr, den fine trio for harpe, violin og cello, et værk der fører os ind i harpens klangverden. Og der er musik af en nulevende brobygger – den dansk-tyske Søren Nils Eichberg, der i stigende grad påkalder sig opmærksomhed med sin musik, ikke mindst siden han i 2001 vandt førsteprisen i den internationale Queen Elisabeth-konkurrence for komponister i Bruxelles.


Kom og vær med til at bygge en bro!

1. maj 2011

MIRANDA HARDING (CELLO)

JAKOB WESTH (KLAVER)


Også i denne sæson sætter vi fokus på en musiker fra Storstrøms Kammerensemble – denne gang cellisten Miranda Harding. Hun er født i England og har en fornem uddannelse, dels i sit hjemland på Menuhin-skolen, dels på førende musikkonservatorier i Tyskland. Hun har optrådt over hele Europa, i USA, Asien og Sydamerika. Og så har hun minsandten spillet med selveste den store Yehudi Menuhin – finere kan det vist ikke blive. Det skulle da lige være, at hun i 2007 blev medlem af vort lokale ensemble!


Pianisten Jakob Westh – ligeledes fra Kammerensemblet – behøver vist ikke den helt store omtale her. Han er ensemblets ankermand, både bag sit instrument og som arrangør.


De to musikere har slået sig sammen om et spændende program, hvor vi blandt andet skal høre Beethovens C-dur sonate med den utrolig smukke langsomme indledning. Den er samtidig med de sene store klaversonater, og indleder sådan set den store mesters sidste periode. To komponister fra det tyvende århundrede er også repræsenteret – englænderen Benjamin Britten med den sonate han skrev til den store russiske cellist Mstislav Rostropovitj, og franskmanden Francis Poulenc – ligeledes med en sonate.


Kom og mød disse to lokale musikere. De er værd at høre på!


Læs mere om Miranda Harding

29. maj 2011

DEN DANSKE KVARTET


Frederik Øland (violin)

Rune Sørensen (violin)

Asbjørn Nørgaard (bratsch)

Frederik Sjölin (cello)


Samt OLLI LEPPÄNIEMI (klarinet)


De har været her før, og nu er de her igen – Den danske Kvartet, fire unge musikere der vil frem i denne verden. Og det kommer de! De vinder den ene pris efter den anden og de spiller overalt i Europas koncertsale.


Ved denne koncert indleder de med et program der knytter sig til Fuglsang. Vi skal høre den gribende sats for strygere som Carl Nielsen skrev til maleren Oluf Hartmanns begravelse – ”Ved en ung kunstners båre”. Hartmann var bror til fruen på Fuglsang hvor komponisten så ofte kom. Og dette smukke værk efterfølges af en strygekvartet af Edvard Grieg, der også indtil flere gange var gæst i huset – han har oven i købet fejret juleaften her!


Men som man kan se af ovenstående – Den danske Kvartet kommer ikke alene. De medbringer den unge finske klarinettist Olli Leppäniemi der er noget nær et fænomen på sit instrument. Han er en alsidig musiker, både i orkestersammenhæng og som kammermusiker. Han har været soloklarinettist i Bergens filharmoniske Orkester, og nu har han en lignende stilling i Danmarks Radios Symfoniorkester. Sammen med strygekvartetten skal han spille et af de smukkeste værker der overhovedet er skrevet for instrumentet – Brahms klarinetkvintet. Et af de sidste værker fra mesterens hånd – han havde egentlig tænkt sig at stoppe som komponist, men så lærte han for alvor klarinetten at kende. Det blev til en trio, to sonater og så denne vemodige kvintet der balancerer et sted imellem smil og tårer.


Der venter os en smuk oplevelse denne sommersøndag på Fuglsang.


NB: Læg mærke til at vi her fraviger vores sædvane med at holde koncert den første søndag i måneden. Men den femte juni er Grundlovsdag – derfor!

3.juli 2011

METTE EJSING (sang)


KRESTEN STUBBE-TEGLBJERG (klaver)


Vi slutter sæsonen af med manér. Det er lykkedes os at engagere en af vore bedste sangere, Mette Ejsing der vil synge sommeren ind for os.


Mette Ejsing er operasanger, hvis nogen er det. Hun har sunget de helt store partier de helt store steder, først og fremmest Wagner. Hun har medvirket i Niebelungens Ring med Daniel Barenboim på podiet, hun har sunget på La Scala i Milano med Riccardo Muti, i München med Zubin Metha – og næste år gælder det atter Ringen på Deutsche Oper i Berlin, i Stockholm, Toronto og København.


Og det gælder Fuglsang. Vi kan forvente at høre sange af Sjostakovitj og Tjajkovskij, Eislers Svejk-sange og Braxton Blakes seks sange til tekster af Dorothy Parker. Og hvem véd – måske også lidt fra kabarét´ens verden. Hendes liedrepertoire spænder fra det russiske over tysk senromantik til Hanns Eisler og Kurt Weill.


Behøver vi at nævne at Mette Ejsing har modtaget Carl Nielsen-prisen, Gladsaxe Musikpris, Aksel Schiøtz-prisen og Musikanmelderprisen?


Behøver vi at nævne mere?

7. august 2011

ANDREAS BRANTELID (cello)

BENGT FORSBERG (klaver)


Vi kan se frem til et glædeligt gensyn ved denne første koncert i den nye sæson. Brantelid og Forsberg gæstede os for et par år siden hvor de fik en forrygende succés – og i mellemtiden har de spillet et utal af koncerter i det store udland, og her taler vi om steder som Concertgebouw i Amsterdam, Musikverein Wien, Wigmore Hall i London og ikke mindst Carnegie Hall i New York. Så mon ikke succés’en er hjemme på ny? Andreas Brantelid fik en cello i hånden da han var fire år gammel, og var første gang solist med et orkester i en alder af elleve. Hans kanonkarriere blev skudt i gang i juni 2006, hvor han som den første skandinav nogensinde vandt konkurrencen ”Eurovision Grand Prix for Young Musicians” – og siden er det bare gået derud af for dette helt usædvanlige naturtalent. Han har det med at stjæle billedet fra pianisten, men det er ganske uretfærdigt, for Bengt Forsberg er helt enkelt en skandinavisk akkompagnatør og kammermusiker i verdensklasse. Aldersforskellen på de to herrer er ikke mindre end 35 år – deres musikalske temperament er måske forskelligt, men samspillet er perfekt. Det bliver en fornem åbning på sæsonen!


Porgram

Stravinsky: Suite Italienne for cello og klaver

Hindemith: 3 stykker for cello og klaver

Rachmaninov: Sonate i g-mol for cello og klaver


Billetsalget starter kl 14. Entre 125 kr (medlemmer 75 kr, unge under 25 gratis)

28. august 2011


BO BOJE SKOVHUS (baryton)


STEFAN VLADAR (klaver)


En verdenssanger kommer til Fuglsang – intet mindre! Det er anden gang skibsreder Carsten Brebøls Fond rækker musikforeningen en hjælpende hånd – denne gang sætter den os i stand til at engagere selveste Don Juan!


Det var nemlig i denne rolle at Bo Boje Skovhus i sin tid debuterede i Wien med en så overvældende succés at han siden har været fast tilknyttet den store opera i samme by. Han har optrådt som Eisenstein i Flagermusen, som greven i Figaros Bryllup og har sunget titelpartierne i Eugen Onegin og i Alban Bergs Wozzeck. Og som liedersanger har han haft en stor international karriere og indspillet en række CD’er med sange af Schubert, Schumann og Hugo Wolf.


Og det er netop Schubert der dominerer første del af koncerten. Vi skal høre en række lieder af denne store mester – og efter pausen synger Skovhus den afsluttende sang fra Gustav Mahlers Das Lied von der Erde. Det er et værk som Mahler efterlod ved sin død for netop hundrede år siden, og denne sats – ”Abschied” – er noget nær det mest gribende man kan tænke sig.


Programmet stiller store krav til pianisten, men Stefan Vladar er heller ikke en hvem som helst. Han er meget passende wiener, og han har optrådt kloden rundt både som pianist og dirigent.


Der venter os den helt store oplevelse!


Læs mere om Bo Skovhus


NB: Til denne koncert har foreningens medlemmer fortrinsret til billetterne.

Medlemsskaq kan tegnes via foreningens mail eller på tlf 54865544.

De billetter, der måtte blive til overs, sælges ved indgangen fra kl. 14.

Koncerten er til ordinære billetpriser, dog er der ikke gratis adgang for unge, og der kan ikke købes kombibilletter på Kunstmuseet


 

2. oktober 2011

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLE


Tilsyneladende vidste Mozart ikke at man kan spille på en redekam. For havde han vidst det, ja så havde han utvivlsomt skrevet et eller andet for dette eksotiske instrument. Det er der i hvert fald dem der mener – for Mozart skrev for mange mærkelige instrumenter, mekaniske orgler, fløjteure og endda for glasharmonika. Et af hans allersidste værker er netop komponeret for dette sprøde instrument i selskab med to strygere og to blæsere. Nu er det meget svært at finde en glasharmonika i vore dage, og noget nær umuligt at finde en der kan spille på den. Og alligevel skal vi ved denne koncert høre dette stykke, utvivlsomt et lejlighedsarbejde fra Mozarts hånd, men som altid skrevet med usvigelig kvalitet. Harpen erstatter her glasharmonikaen, klangen er nogenlunde det samme.


Men Ensemblet har selvfølgelig andet at byde på ved denne koncert. Vi skal høre musik af Carl Reinecke, der nok var tysker – men da han var født i Altona har vi lov at kalde ham dansker, for Altona var dansk på den tid. Og Beethovens nære ven, Louis Spohr, er repræsenteret med en septet der er som skræddersyet til Ensemblet. Men den er altså fra 1853.


Harpen skal i ilden igen, i en kvartet af Jørgen Jersild. Jersild – komponisten med den lille, eksklusive produktion. Han gjorde harpemusik til sit speciale.


Et spændende program!


Læs mere om Storstrøms Kammerensemble


Billetsalget starter kl 14. Entre 125 kr (medlemmer 75 kr, unge under 25 gratis)


 

6. november 2011


UNDERGRUNDEN


Vi skal i operaen denne gang. Opera – man ser det for sig, en stor traditionel teaterbygning med orkestergrav, balkoner, store dekorationer osv.


Men vi er jo på Fuglsang, i den gamle traditionsrige musiksal. Kan man spille opera dér?


Jo – UNDERGRUNDEN kan. Et lille professionelt ensemble der opfører kammeroperaer af enhver art, både før børn og for voksne. Ensemblet blev grundlagt på konservatoriet i Aarhus i 1977 – det favner bredt fra eksperimenterende nyopsætninger – over klassiske operaer og opefter (tit i radikale bearbejdelser) –til operaer for børn. Hvad det sidste angår har succés’en været enorm overalt i Europa.


Men vi er jo ikke børn, vi skal afdelingen for voksne med Leos Janaceks lille kammeropera der har den romatiske titel ”Elskede”. Jo, Janacek var romantiker, han videreførte de stolte tjekkiske traditioner fra Dvorak og Smetana.


Det er ægteparret Kaja og Niels Pihl der leder ensemblet, som i disse dage har travlt med at rejse land og rige rundt med deres forskellige forestillinger. Det bliver da spændende at komme til opera – på Fuglsang!


Læs mere om Undergrunden


Billetsalget starter kl 14. Entre 125 kr (medlemmer 75 kr, unge under 25 gratis)

4. december 2011

DANMARKS RADIOS PIGEKOR


DIR. Cecilia Martin-Löf


Vi prøver noget nyt i denne sæson: vi holder koncert i december! Måneden er ny endnu, men Julen truer i det fjerne, og så synes vi det vil være passende med lidt korsang. Hvem véd – måske sætter det allerede julestemningen i gang!


DR Pigekoret er ikke nogen ny opfindelse, det blev grundlagt i 1938 med det formål at lave udsendelser i radioen. Koret har stadig fokus på at medvirke i radio og TV, men optræder også ved mange koncerter. Fra Grønland til Sydafrika, fra Mols til Skagen – uanset hvor de optræder formår koret at kombinere en enestående professionalisme med en umiddelbar sangglæde.


Hvad de vil synge for os er ikke fastlagt i skrivende stund, men koret bevæger sig ubesværet mellem Grundtvigs salmer, moderne kompositioner, popsange og fællessang. DR Pigekorets engagement i musikken og deres enestående klang gør, at de også er efterspurgte som backing-kor for både danske og udenlandske kunstnere.


Og nu kommer de altså til Fuglsang med deres nye chefdirigent Cecilia Martin-Löf i spidsen. Hun er uddannet i Stockholm og har virket ved universitetet i Lund og på Musikhögskolan i Malmø.


Vi glæder os!


Billetsalget starter kl 14. Entre 125 kr (medlemmer 75 kr, unge under 25 gratis)